Wereld Alzheimerdag

 In Dementie

Graag attenderen we jullie op een aantal activiteiten rondom dementie.

Zoals jullie wellicht weten is het woensdag 21 september WereldAlzheimerDag.

Een dag waarin we extra aandacht vragen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

In Meierijstad vinden we het belangrijk dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zolang mogelijk kunnen meedoen.

Voor mensen met dementie worden veel dingen steeds lastiger, maar de behoefte aan contact, leuke dingen doen en voelen dat je erbij hoort blijft hetzelfde.

Familie, vrienden en zorgverleners kunnen hier veel in betekenen. Vaak gebeurt het dat mensen met dementie (en hun partner) zich terugtrekken uit het sociale leven, en dat hun wereld steeds kleiner wordt.

Om actief te blijven is er meer mogelijk dan je denkt! Al is dit soms in aangepaste vorm.

Bekijk voor inspiratie de activiteiten die in gemeente Meierijstad georganiseerd worden: https://www.dementievriendelijkmeierijstad.nl/aanbod-meierijstad/

Houd ook de facebookpagina van de Dementievriendelijke gemeente Meierijstad in de gaten voor actualiteiten: https://www.facebook.com/Dvgmeierijstad

Hier vind je oa. informatie over de lotgenotencontact, het alzheimercafé, beweegactiviteiten, creatieve activiteiten, de onvergetelijke kookclub, etc.

Ook is er de mogelijkheid een dementie-ervaring op te doen in de bibliotheek middels het opzetten van een VR-bril. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van een vrijwilliger en in de bibliotheek.  Je moet hiervoor van tevoren bij de Bibliotheek (telefonisch) een afspraak maken.

Tot slot willen we graag nog een activiteit op WereldAlzheimerDag extra onder jullie aandacht brengen:

Kunstkijken voor mensen met dementie en hun dierbaren

Op woensdag 21 september, tijdens #WereldAlzheimerDag, is er een speciale rondleiding langs de kunstcollectie Meierijstad in het RAADhuis. Deze activiteit is speciaal voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Tijdens de rondleiding staat het genieten van kunst en de persoonlijke beleving centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de kunstwerken tot leven. Kennis van kunst is geen vereiste. Bovenal willen we een ontspannen en inspirerende ochtend bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het thema van deze eerste de kunst van het herinneren – rondleiding is het landschap.

Deelname aan deze activiteit is gratis. Aanmelden kan via museum@meierijstad.nl, een aanmelding is voor 2 personen, iemand met dementie en zijn/haar mantelzorger.

Deze activiteit is gebaseerd op de Onvergetelijk Rondleidingen die in meerdere musea door heel Nederland worden gegeven. Kunst en cultuur verrassen, verrijken en verbinden. Vanuit de overtuiging dat musea voor iedereen toegankelijk moeten zijn – ongeacht leeftijd, achtergrond, overtuiging en/of beperking, in welke vorm dan ook – ontwikkelden het Stedelijk Museum Amsterdam en het in Eindhoven gevestigde Van Abbemuseum in 2013 Onvergetelijk: een programma voor mensen met dementie en hun dierbaren.

https://www.kunstcollectiemeierijstad.nl/Zien_en_doen/Agenda_2022/De_Kunst_van_het_Herinneren

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.