Bewegen met dementie

Bewegen met dementie

Kwiekroute

Bewegen is goed voor iedereen. Met die gedachte in het achterhoofd ging de werkgroep Dementievriendelijke Gemeente op zoek naar mogelijkheden om mensen tot bewegen aan te zetten. Zeker voor mensen met dementie is bewegen belangrijk; er zijn aanwijzingen dat bewegen het dementieproces vertraagt. Toen de werkgroep hoorde van de Kwiekroute was ze meteen om. Het is voor iedereen geschikt, je komt het zomaar tegen, je kunt het alleen en met anderen samen doen en je kunt er ook aan voorbijgaan als je geen zin hebt. In de Bibliotheek en fysiotherapeut Eric van Veen vond de werkgroep enthousiaste partners en dankzij sponsoring door Lidl en de Krollenloop waren de plannen snel rond. De officiële opening van de eerste Kwiekroute in Meierijstad was op 12 oktober 2018. Het is de bedoeling dat er in de toekomst nog enkele Kwiekroutes komen, zodat het dorp één grote speel- en beweegruimte wordt.

De Kwiekroute is 1150 meter lang. De route loopt vanaf het UITpunt via het Julianapark, de Broerderkapel en Broedershof langs de orthodontist en de Bekoffice om vervolgens te ‘finishen’ op de Markt. Er komen geen speciale toestellen of hindernissen aan te pas in deze nieuwe beweegroute. De Kwiekroute maakt gebruik van straatmeubilair dat er al is. Op de ene plek loop je over een rechte lijn, ergens anders ga je juist slalommend lopen tussen paaltjes door. Een bank kun je gebruiken om een krachtoefening voor je benen te doen door op te staan en te gaan zitten. Bij alle zestien oefeningen komt een tegel te liggen met uitleg. Er is tevens een boekje te verkrijgen bij het UITpunt.

Wandelgroep ‘Ga Mee!’ Sint-Oedenrode

Elke dinsdagmorgen wordt er een wandeling gemaakt vanuit de Wandelgroep ‘Ga mee!’. Deze wordt speciaal georganiseerd voor mensen met (beginnende) dementie, NAH of beginnende Parkinson. De wandeling duurt ongeveer een uur en wandelen door het mooie Sint-Oedenrode. Wandelen is namelijk goed voor lichaam en geest!

De deelnemers genieten volop van de wandeling, die begeleid wordt door vrijwilligers. Elke week wandelen we een andere route. Het startpunt is in Odendael bij de receptie tussen 10:15 en 10:30 uur en sluiten de ochtend ook weer af in Odendael, onder genot van een kopje koffie. Deelname is gratis. Koffie en theefaciliteiten zijn voor eigen rekening.

Aanmelden voor de wandelgroep kan via Welzijn de Meierij op het telefoonnummer 073-5441400.

Blijf Actief

Ook in Veghel wordt er gewandeld vanuit de wandelgroep ‘Blijf Actief’. Elke donderdag tussen 13.30-13.45 uur start de wandeling bij het PieterBrueghelHuis in Veghel. Deze wandelgroep is speciaal voor iedereen met geheugenproblemen en partner, familielid, vriend(in) of mantelzorger.  De middag wordt altijd afgesloten met een gezellig samenzijn tot ongeveer 15.30 uur. Deelname is gratis. Vul voor meer informatie kunt u bellen met 088 374 2525, lokaal tarief.

Contactpersoon

Kwiekroute en wandelgroep ‘Blijf Actief’:

Naam: Esther de Bie

E-mail:  esther.debie@ons-welzijn.nl.

 

Wandelgroep ‘Ga Mee!’:

Naam: Yvette Straetmans

E-mail: y.straetmans@welzijndemeierij.nl

kwiek-stadskrant6

Abonneer op onze nieuwsbrief