Wereld Alzheimer Dag vraagt aandacht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

 In Dementie

Donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag, met dit jaar als thema Samen aan tafel’. Rondom deze dag vragen we extra aandacht voor dementie.

De Dementievriendelijke gemeente Meierijstad organiseert deze week mooie activiteiten om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie.

Zo komt Teun Toebes maandagavond 18 september naar de Blauwe Kei. Deze jonge student die woont in een verpleeghuis wil graag een betere wereld creëren voor mensen met dementie, door van ieder verpleeghuis een verpleegThuis te maken. Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes neemt hij het publiek op een bevlogen manier mee in een wereld die zij dachten te kennen, maar nooit eerder zo zagen.

Dinsdag 19 september vindt het maandelijkse Alzheimercafé plaats om 19.30 uur in het PieterBrueghelHuis in Veghel met als thema “verandering in relaties bij dementie”. Hoe houd je de relatie liefdevol?

Op donderdag 21 september gaan bewoners, buurtbewoners en geïnteresseerden tussen 18.30-20.00 uur bij de Watersteeg in Veghel “samen aan tafel” met gezellig vertier van straatartieste,. én dan zullen de taarten/cake genuttigd worden die s’ochtends gebakken zijn door de bewoners.

Ook in Erp gaan ze op Wereld Alzheimer Dag samen op pad. Om 17.45 uur is het verzamelen bij Simeonshof en vervolgens wordt er gewandeld naar Ter Aa om vervolgens aan tafel te gaan voor een kopje koffie/ thee met iets lekkers. Dit alles onder het genot van een muziekje.

Donderdagavond 21 september de voorstelling ‘Komt voor de bakker’ in Odendael Sint-Oedenrode, speciaal voor de bewoners en hun mantelzorgers. 

Op vrijdag 22 september wordt de Dementiewijzer Meierijstad in de Dementheek officieel overhandigd aan wethouder Rik Compagne.

Tot slot wordt er op 26 september van 19.30u – 21.00u een eerste Café ‘Vergeet me Niet’ georganiseerd in de ontmoetingsruimte bij Welzijn De Meierij in Schijndel. Een verhalenbijeenkomst over de ontwikkeling van de hersenen en wat er gebeurt wanneer je wordt getroffen door dementie. Tijdens deze avond zal op een interactieve wijze over de basiskennis van dementie worden gesproken.

In verzorgingshuis Odendael in Sint-Oedenrode is ook de hele week een fototentoonstelling te zien over dementie. Deze fotoreportage laat zien waar mensen met dementie echt gelukkig van worden, en staat stil bij het feit dat wanneer je dementie hebt, je nog steeds graag mee wilt blijven doen en deel wilt en kunt uitmaken van de maatschappij. En dat is waar we als dementievriendelijke gemeente Meierijstad voor staan, dat iedereen kan blijven meedoen en erbij hoort. Door aandacht te vragen voor dementie willen we meer bewustwording en begrip creëren, dat we omzien naar elkaar en dat mensen met dementie mee mogen blijven doen. Niet alleen op 21 september, maar het hele jaar door.

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.